Sebatang buluh yang indah tumbuh di halaman rumah seorang petani. Batang buluh ini tumbuh tinggi menjulang di antara batang-batang buluh yang lainnya.
Suatu hari datanglah sang petani yang empunya pohon buluh itu. Dia berkata kepada batang buluh itu “ Wahai buluh, mahukah engkau sekiranya engkau ingin ku kupakai untuk ku jadikan paip saluran air, yang sangat berguna untuk mengairi sawah kepunyaan ku ?? ”
Batang buluh itu menjawab, “Oh tentu aku mahu sekiranya dapat berbakti dan berguna bagi engkau, Tuan. Tapi bagitahulah aku apa yang akan kau lakukan padaku untuk menjadikan aku paip saluran air itu?? ”

Sang petani menjawab, “Pertamanya, aku akan menebangmu untuk memisahkan engkau dari rumpun yang indah itu. lalu aku akan membuang cabang-cabangmu yang dapat melukai orang yang memegangmu.

Setelah itu, aku akan membelah-belah engkau sesuai dengan keperluanku. Akhir sekali aku akan membuang sekat-sekat yang ada di dalam batangmu, supaya air dapat mengalir dengan lancar. Apabila itu semua sudah selesai, kau akan menjadi paip yang akan mengalirkan air untuk mengairi sawahku sehingga padi yang kutanam dapat tumbuh dengan subur.”

Mendengar akan hal itu, batang buluh itu lama terdiam….., kemudian dia berkata kepada petani, “Tuan, tentu aku akan merasa sakit ketika engkau menebangku. Juga pasti akan merasa ketika engkau membuang cabang-cabanngku, bahkan lebih sakit lagi ketika engkau membelah batangku yang indah ini, dan pasti aku tak tertahan ketika engkau mengorek –gorek bahagian dalam tubuhku untuk membuang sekat-sekat penghalang itu. Apakah aku akan melalui semua prose situ, tuan?? ”

Sang petani menjawab pertanyaan batang buluh itu, “Wahai buluh, engkau pasti kuat melalui semua itu, aku memilihmu kerana engkau yang paling kuat dari semua batang buluh yang ada pada rumpun ini. Jadi, tenanglah.”
Akhirnya batang buluh itu menyerah, “Baiklah,tuan. Aku ingin sekali berguna dan berbakti padamu. Inilah aku, tebanglah aku, peruatlah sesuai dengan yang kau kehendaki.”

Setelah sang petani selesai dengan pekerjaannya, batang buluh yang dulunya indah dan yang menjadi penghias halaman rumah sang petani, kini telah berubah menjadi paip saluran air yang mengairi sawahnya sehingga padi dapat tumbuh dengan subur dan berbuah banyak.Pernahkah kita berfikir bahawa dengan masalah yang datang silih berganti tak surut-surut?? , mungkin ALLAH sedang memproses kita untuk menjadi indah di hadapan-NYA. Sama seperti batang buluh itu, kita sedang ditempa, ALLAH sedang menjadikan kita sempurna untuk di pakai menjadi penyalur berkat. Dia sedang membuang kesombongan dan segala sifat kita yang tak elok pada pandangan-NYA. Tapi jangan khuatir, kita pasti kuat kerana ALLAH tak akan memberikan beban yang tak mampu kita pikul. Jadi, kita biarkanlah ALLAH bebas berkarya dalam diri kita untuk menjadikan kita alat yang berguna bagi-NYA.

Seperti batang buluh itu, mari kita berkata, “Inilah aku hambaMU ya ALLAH, perbuatlah sesuai dengan yang KAU kehendaki ”
Daripada mana kita datang??...ALLAH dan kepada siapa kita akan kembali??...ALLAH. Jadi, ikhlas, sabar dan redha lah dalam kembara menuju ke negeri abadi.

Wallahua’lam..


:: jundatullah ::

0 comments:

WELCOME TO THIS SITE!