Sedang saya menyusun buku-buku yang berhamburan di atas meja, tidak sengaja saya melihat sebuah buku tulisan Imam Hujjatul Islam Abu Hamid Muhammad bin Muhammad Al-Ghazali atau lebih familiar orang-orang mengenal Imam al-Ghazali r.a. Tajuknya, “Ayyuhal Walad”. Buku ini asalnya ditulis dalam bahasa Parsi dengan nama “Al-Risalah Al-Waladiah”, kemudian diterjemahkan ke dalam bahasa Arab oleh sebahagian ulamak dan dinamakan “Ayyuhal Walad”.

Saya ambil buku itu.

'Bismillahirrahmanirrahim…'

Perlahan saya belek helaianya dan membaca.
NASIHAT PERTAMA

WAKTU ITU IALAH KEHIDUPAN

Wahai anakku yang tercinta;
Sebahagian daripada nasihat Rasulullah saw. kepada umatnya ialah:
“Adalah dikira sebagai tanda berpalingnya Allah taala daripada seseorang hamba apabila ia selalu mengerjakan perkara yang tidak berfaedah. Dan seandainya ada satu saat sahaja daripada umurnya yang telah digunakannya pada barang yang bukan merupakan tujuan hidupnya (iaitu beribadat kepada Allah) maka layaklah bahawa akan panjang penyesalannya (pada hari kiamat nanti) dan siapa yang umurnya lebih daripada empat puluh tahun sedangkan kebaikannya masih belum dapat melebihi kejahatannya maka layaklah ia mempersiapkan dirinya untuk memasuki api neraka”.

Sebenarnya sekadar ini sudah cukup untuk menjadi nasihat kepada semua orang berilmu.
Bacaan saya terhenti disitu.

“Subhanallah…” saya mula bermonolog sendirian

Bila ku kenang jalan hidupku
betapa ku rasa kehadiranMu

kini beranjak dewasa aku

kau berikan uluran tangan suciMu


Ya Tuhanku terimalah sujudku

Ya Tuhanku terimalah syukurku

Duhai Yang Kuasa telah Kau beri RahmatMu

Kau berikan segala kurnia KasihMu


Sedar ku semua ini milikMu

Jangan!

Jangan lagi jauh dariku

Jangan!

Jangan pernah tinggalkanku

Yang Kuasa Bimbinglah aku selalu

2 hari lepas. Saya melepaskan kerinduan yang teramat pada makhluk Allah yang memberi seribu ketenangan. Pantai. Akhirnya sampai juga saya di pantai. Melakar sesuatu di gigi air. Mendengar deruan angin dan pukulan ombak yang mengingatkan saya pada Allah. Saya duduk merenung laut yang membiru di hadapan. Tanpa saya sedar airmata saya menitis kerana kerinduan yang amat saya pada DIA, Allah Robbul Jalil. Ketenangan pantai itu makin menambahkan rindu di hati saya pada DIA. Saya membiarkan mata saya menatap puas ciptaan Allah itu. 
Dalam kerinduan pada-NYA itu, hati juga merindui Ramadhan. Moga saya diizinkan Allah untuk merasai keberkatan RamadhanNYA. Hanya tinggal berapa hari sahaja lagi Ramadhan bakal menjengah. Saya merindui Ramadhan yang lepas. Sebuah kenangan indah bagi saya sebagai seorang hamba. Mudah-mudahan Ramadhan kali ini lebih bermakna buat diri saya dalam menjadi hamba yang mengaku mencintai-NYA melebihi segala-galanya.

Diari menuju Ramadhan,
Rohayu Rusli
Pasir Puteh, Kelantan.

0 comments:

WELCOME TO THIS SITE!