Sesuci Qatrunnada’
Qatrunnada’, sang embun yang suci.
Kenapa menulis tentang embun? Apa hubungkait pulak?
Kerana doa sahabat kepada sahabat,
Kerana kata-kata sahabat kepada sahabat, tenangnya umpama embun pagi yang suci. Sejuk dan menenangkan,malah menyegarkan dan menguatkan.
*******

wardina & irma hasmie


Akhir-akhir ni, tudung muslimah muncul dengan pelbagai jenis fashion yang cantik dan menarik. Arini dan sebagainya. Saya juga melihat dengan positif penghijrahan beberapa orang selebriti terkenal tanahair yang memakai tudung seperti Catriona Ross, Farah penyanyi keluaran Akademi Fantasia, pelakon Irma Hasmie, penyanyi terkenal Aisyah dan ramai lagi. Sejuk mata memandang. Cantik dan penuh kesopanan.

Jika sebelum ini fenomena artis bertudung hanya melibatkan artis-artis nasyid dan hiburan berunsur keagamaan namun  kini, dunia hiburan makin meriah dengan kehadiran artis-artis yang bertudung serta baru mulakan hijrah memakai tudung. Baik dalam bidang nyanyian,lakonan,pengacaraan ataupun mana-mana bidang yang berkaitan hiburan, kemunculan artis-artis bertudung kian mendapat tempat malah model bertudung juga kian ramai.

Saya meraikan hasrat hati mereka untuk bertudung dengan harapan yang positif moga penghijrahan itu benar tulus dari hati untuk menutup aurat, bukannya disebabkan memakai tudung yang berfesyen itu suatu kemegahan dan kecantikan yang dibanggakan ramai. Dan biarlah definisi tudung itu tidak hanya tudung kepala, malah seluruh anggota juga tidaklah dipakaikan pakaian yang ketat hingga Nampak seperti ‘berbalut’. Betudung kepala namun ketat dan sendat bahagian lainnya. Mudah-mudahan penghijrahan mereka juga penghijrahan yang mampu diikuti.
Bismillahirrahmanirrahim.
"Kami tidak meminta rezeki kepadamu, Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan kesudahan yang baik adalah bagi orang bertakwa." Surah Thahaa : ayat 132
Suatu pagi,saya membaca tentang keberkatan rezeki, saya tertarik pada sebuah cerita untuk dikongsikan bersama dengan teman-teman. Keberkatan rezeki yang menjadi darah dan daging sangat-sagat penting untuk diutamankan. Kisah ini adalah kisah bagaimana seorang wanita di zaman Imam Hanbali berusaha menjaga dan menitikberatkan soal keberkatan rezekinya.
*******

Selepas Asar, Imam Hanbali menasihati orang ramai di dalam masjid. Saat itu perbualannya terhenti seketika apabila seorang perempuan muda masuk ke dalam masjid menemui Imam Hanbali.
“Wahai Imam Hanbali, dengarkanlah kisah ku ini semoga diriku dan dirimu mendapat keampunan dari Allah. Sesungguhnya saya ini perempuan yang miskin. Saya tidak punya apa-apa kecuali tiga orang anak yang masih kecil.

Perkahwinan Barakah~Az-Zahra’.
Salam kasih sayang. Setelah membaca berkenaan keperibadiaan unggul seorang mujahidah yang banyak memberi inspirasi kepada saya dalam dunia perjuangan ini, Bonda Saidatina Fatimah Az-zahra. Terdetik dihati untuk berkongsi dengan sahabat-sahabat tentang pernikahan barakah Az-zahra. Kebetulan pula fatrah cuti ini ramai aktivis dakwah kampus dari sulbi tarbiyah PMIUM mendirikan Bait Muslim Haraki. Tahniah saya ucapkan. Menangislah syaitan saat sahnya aqad dan nikah, terbina ikatan hidup ummat Muhammad. Moga bait muslim yang dibina dipayungi keberkatan Allah dan bakal melahirkan mujahid dan mujahidah penerus perjuangan.
           
Di dalam buku Raudhatul Muhibbin wanuzhatul Musytaqin, karangan Ibnul Qayyim al-Jauziyah menyebut, puteri Nabi, Fatimah az-Zahra pernah dipinang oleh Saidina Abu Bakar, Saidina Umar dan Saidina Uthman namun ketiga-tiganya ditolak oleh Rasulullah SAW. Kenapa ya? Rupa-rupanya, Rasulullah SAW tidak mahu puterinya dimadukan.
“Ketahuilah, takdir itu tidak berjalan menurut rencana kita, bahkan kebanyakkan yang terjadi adalah apa yang tidak kita rencanakan, dan sedikit sekali terjadi apa yang kita rencanakan” –Ibnu Athaillah.Bismillahirrahmanirrahim. Salam perjuangan buat teman-teman.
Saya cuma ingin berkongsi  rasa bersyukur menjadi hamba. Alhamdulillah dengan kuasaNYA, tangan dan kaki saya boleh bergerak semula setelah di‘rehat’kan buat seketika dari normalnya.
Hampir sebulan juga saya terlantar sakit di rumah, kemalangan dilanggar kereta ketika ingin menghadiri usrah bersama kumpulan nasyid dari Indonesia, Izzatul Islam di Masjid Kg Tungku. Terkejut juga apabila doktor mengesahkan tangan kiri dan kaki kanan saya patah. Muka juga cedera,penuh berdarah. Terkejut . Patut la saya merasa sakit yang teramat sewaktu kemalangan.
Hari ini, tangan saya sudah boleh bergerak, boleh menekan keyboard untuk saya menukilkan perkongsian ringkas bersama kalian. 
Jujur dari hati ,saya teramat rindu ingin melakukan gerak kerja dakwah bersama masyarakat tika ini, apatah lagi waktu kemalangan ini adalah tempoh saya sedang melalui proses praktikal di Jabatan Agama Wilayah. Saya juga benar-benar rindu pada gerak kerja bersama sahabat-sahabat seperjuangan keluarga besar PMIUM, benar-benar rindu. Wajah dan kata-kata mereka penguat semangat saya tika sakit.
Seorang murobbi menasihati saya, “Allah bagi enti sakit, supaya enti boleh rehatkan fizikal..tapi enti tak boleh rehat minda dan hati. Mesti kena terus-terusan bekerja. Banyakkan membaca,membaca dan terus membaca”. Benar. Saya mengakuinya, sebab itu saya mengerah kudrat minda dan hati saya untuk terus-terusan membaca.

Assalamua'laikum..
Just A short story for us :)

A little girl and her mother were crossing a river.

Mother said : Please hold my hand. 

Girl : No mum, you hold my hand.

Mother : What's the difference?
 

Girl : If I hold your hand and something happens to me. Chances are that i may let your hand go, but if you hold my hand, I know for sure, you will never let my hand go...

Mum..thanks coz you always hold my hand..whatever my situation..
:'(
Your Daughter :- Rohayu 

WELCOME TO THIS SITE!